fbpx

Mikä PCOS ja miksi tärkeää tietää, mikä PCOS-tyyppi itsellä on?

PCOS on hormonitoiminnan häiriö ja usein se liitetään myös lapsettomuuteen. Haluankin kertoa sinulle, ettei PCOS ole millään tavalla diagnoosi lapsettomuuteen. Hormonitoiminnan häiriöt voivat vaikeuttaa raskaaksi tuloa, mutta niiden tasapainottaminen luo todella terveen ja hyvän pohjan raskaudelle.

PCOS:n oireita ovat: akne, puuttuva tai epäsäännöllinen kuukautiskierto, liiallinen karvankasvu, vaikeus pudottaa painoa, hiusten lähteminen, ovuloimattomuus, hedelmällisyysongelmat, korkeat mieshormonipitoisuudet, insuliiniresistenssi ja mielialanvaihtelut.

PCOS:n diagnoosiin Suomessa vaaditaan 2/3 alla olevasta oireesta.

1.Puuttuva tai pitkittynyt kuukautiskierto

2.Liika karvankasvu tai verikokein todetut korkeat mieshormonipitoisuudet

3.Monirakkulaiset munasarjat kaikututkimuksessa

Eli sinulla ei tarvitse olla monirakkulaiset munasarjat, jotta saat vahvistuksen oireisiisi.

Mitä PCOS-tyyppi tarkoittaa?

PCOS:ta on luokiteltu useiden eri tyyppien mukaan. Onkin tärkeää tunnistaa ja tietää oma PCOS-tyyppi, jotta tiedetään miten lähteä liikkeelle tasapainottamisen kanssa. Tässä tekstissä käyn läpi muutaman PCOS-tyypin ja niiden oireet.

1. Munasarjaperäinen PCOS

Osalla naisista löytyy ultrassa katsottuna rakkulaiset munasarjat, muttei kaikilla. Tässä tyypissä keho tuottaa liikaa insuliinia. Liika insuliini saa munasarjat tuottamaan liikaa mieshormoneita. Suuri määrä mieshormoneita aiheuttaa sen, ettei ovulaatiota tapahdu tai se tapahtuu todella myöhään.

Tyypimmilliset oireet: ovuloimattomuus, pitkä tai epäsäännöllinen kierto, hedelmällisyysongelmat, hankala painonpudotus, karvankasvu.

2. Lisämunuaisperäinen PCOS

Tässä PCOS-tyypissä lisämunuaiset tuottavat liikaa androgeeneja eli mieshormoneita, adrenaliineja sekä stressihormoni kortisolia. Keho voi ajautua näiden vuoksi helposti krooniseen stressitilaan. Liiallinen määrä lisämunuaisten tuottamia hormoneita heikentää naishormonien tuotantoa ja näin vaikuttaa kuukautiskiertoon. Joillakin naisilla kuukautiset voivat jäädä kokonaan pois.

Tyypillisimmät oireet: akne, liiallinen karvankasvu, hiusten lähtöä, mielialanvaihtelut ja kuukautiskierron häiriöt.

Pitkäaikaisena tämä tilanne voi altistaa myös liialliselle insuliinin tuotannolle ja insuliiniresistenssille, koska stressi nostaa verensokeria ja tällöin keho tarvitsee enemmän insuliinia tasatakseen verensokerin.

Voit selkeästi olla ainoastaan toinen PCOS-tyyppi, mutta osalla naisista löytyy kumpaakin tyyppiä. Elämäntavat vaikuttavat todella paljon siihen, miten oma PCOS-tyyppisi oirehtii. Todellisuudessa voit siis olla selkeästi esim. tyyppi 1, mutta stressaava elämäntilanne tuo mukanaan myös tyypin 2. oireita.

Valmennuksissani kartoitan aina asiakkaani tilanteen kokonaisvaltaisesti, jotta tunnistan hänen PCOS-tyypin. Ja näin voidaan lähteä rakentamaan hänelle sopiva kokonaisuus, jotta PCOS tasapainottuu ja asiakas löytää tavat tukea kehoansa ja hormonitoimintaa omassa arjessa. Jos et tiedä omaa PCOS-tyyppiäsi, voit tehdä kehollesi enemmän haittaa tietyillä elämäntapamuutoksilla.

Tärkeimmät asiat PCOS:n tasapainottamisessa on:

1. Selvitä syy, mitkä asiat ovat sinun PCOS:n takana

2. Elämäntavat, jotka tukevat sinua

3. Mielen hyvinvointi, on tärkeää tietää miksi teet ja mitä teet, jotta tavat jäävät arkeesi

Seuraavissa postauksissa tulen kertomaan lisää PCOS-tyypeistä, joten pysythän kuulolla!